« De 25 duurste films aller tijden | Main | Dvd Serendipity »

Recensie Hidalgo

hidalgoHidalgo is een van het ongeveer dozijn films die ik recent heb gezien, maar waarvan ik nog niet tot het schrijven van een recensie ben gekomen. Ik vraag me af waarom dat is, omdat ik, in tegenstelling tot vele andere recensenten, Hidalgo wel een erg leuke film vond, die qua persoonlijkheden misschien een beetje vlak is maar die op avonturengebied een hoop goed maakt.

We schrijven het jaar 1890. De Ocean of Fire, een jaarlijks terugkerende paardenrace door de woestijnen van Arabië, staat op het punt weer gehouden te worden. Alleen de puurste Arabische hengsten mogen aan de race meedoen, maar het lijkt sheik Riyadh (Omar Shariff) wel eens leuk om daar een Amerikaan voor uit te nodigen en deze een lesje te leren. De Amerikaan in kwestie is Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen), een man die ooit werd geroemd als zijnde de snelste cowboy uit het Westen, maar die na een traumatische ervaring een beetje aan lager wal is geraakt. Hij is nu, samen met zijn mustang Hidalgo, in dienst bij Buffalo Bill's Wild West Show, een door Amerika reizend gezelschap dat paardenshows opvoert en een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd. Frank brengt zijn dagen door in een roes van alcohol en zou de race liever aan zich voorbij laten gaan, tot hij hoort van het prijzengeld. Frank heeft namelijk vernomen dat het Amerikaanse leger alle wilde mustangs bij elkaar gaat drijven en af gaat schieten, mits er iemand met een grote zak geld over de brug komt en de paarden redt.
De race blijkt al snel een ware uitputtingsslag. Niet alleen moeten Frank en de andere rijders elke dag onder een brandende zon hun kilometers maken (waarbij diverse rijders en paarden ook het leven laten), maar daarnaast heeft Frank ook nog eens te maken met de vijandige houding van sommige van zijn tegenstanders. Die zien hem als een ongewenste indringer en doen er alles aan om hem er van te weerhouden de race uit te rijden. Daar komt ook nog eens bij dat er zich allerlei bandieten ophouden in de woestijn, die de rondtrekkende karavaan zien als een makkelijke prooi. Genoeg problemen zodoende voor onze onverschrokken helden Frank en Hidalgo!
Hidalgo is een lekkere avonturenfilm, waarvan de makers geen enkele moeite doen om hun invloeden te verbloemen. Herinneringen aan avonturenfilms uit de gouden tijd van Hollywood komen naar boven, terwijl het ook duidelijk is dat de makers goed naar Indiana Jones hebben gekeken. En eigenlijk is daar ook niks mis mee. Het is lang geleden dat er een goede film in dit genre in de bioscoop heeft gedraaid en ik heb er dan ook erg van genoten. De film is hier en daar misschien wel een beetje erg politiek correct, en sommige personages zijn wel heel erg cliché, maar daar staat tegenover dat de film het hoge budget ten volste heeft benut. De sfeer druipt van het bioscoopscherm af en tijdens sommige scenes kan je het zand bijna in je ogen voelen prikken.
Ook de acteurs doen hun best. Viggo Mortensen heeft wel iets weg van een klassieke filmheld. Je kan zien dat hij zich, als echte paardengek, uitstekend heeft vermaakt tijdens het maken van Hidalgo. Hij strooit links en rechts met one-liners, rekent achteloos af met tegenstanders en weet en passant ook nog de dochter van de sultan voor zich te winnen. Deze dochter, gespeeld door Zuleikha Robinson, is een erg mooie actrice die we hopelijk in nog meer grote films terug zullen gaan zien. En Omar Shariff lijkt tot slot de tijd van zijn leven te hebben. Hij zet een perfecte sheik neer, die zijn mensen met harde doch rechtvaardige hand leidt en die die rare Amerikaan en zijn paard eigenlijk een beetje wantrouwt maar toch mateloos interessant vindt. Shariff weet de op papier vrij tweedimensionale rol extra kleur te geven en laat zien dat het toch zonde is dat hij niet meer zo heel vaak te zien is.
Hidalgo was in de bioscopen niet zo'n heel groot succes, maar laten we hopen dat filmmakers daar niet door zullen worden tegengehouden om toch vaker met dit soort films te komen.

4.gif

04:26 PM in Dutch | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c4e1553ef00d8353a975d69e2

Listed below are links to weblogs that reference Recensie Hidalgo:

Comments

The comments to this entry are closed.